ข้ามไปยังเนื้อหา

[Reflection] – Vorarampar Sriparnant @HRDF Chiang Mai

Read in English below!

จากระยะเวลาที่ผ่านมาในการเป็นยวทูตสะพานเสียงของไอซ์นั้น ทำให้ชีวิตและทัศนะคติของไอซ์ได้เปลี่ยนไปจากเดิมมาก จากเมื่อก่อน ก่อนที่จะได้เริ่มทำงานอาสาสมัครนั้น เรามีความคิดที่อยากจะช่วยเหลือแรงงานข้ามชาติแต่เราก็ยังมีความกลัวอยู่บ้าง เรื่องความปลอดภัยต่างๆและผู้ปกครองก็ห่วงเช่นกัน แต่พอเราได้ไปทำงานอาสาสมัคร ได้ไปเจอและเข้าถึงแรงงานข้ามชาติอย่างเเท้จริง มันทำให้เราได้เข้าใจความรู้สึกเขามากขึ้น ความกลัวต่างๆที่เคยมีมันได้หายไป และทำให้เรารู้อีกว่าไม่ใช่แค่เราเท่านั้นที่กลัวเขา เขาก็กลัวเราอีกเช่นกัน

ครั้งนึงที่ได้ถามนักเรียนที่เรียนภาษาไทยกับเราว่าทำไมถึงอยากเรียนภาษาไทย นักเรียนคนนั้นก็ตอบว่า “ผมอยากไปไหนมาไหนได้ง่ายมากขึ้น เวลาผมไปไหนจะได้ไม่ต้องถามคนอื่น ผมอยากอ่านภาษาไทยออกครับ” มันเป็นสิ่งที่ช่วยสร้างแรงบันดาลใจในการสอนของเรามาก

จากการมาเข้าร่วมโครงการสะพานเสียงนั้นทำให้เราเห็นมุมมองต่างๆเกี่ยวกับแรงงานข้ามชาติที่เราไม่เคยเจอมากมาย เราได้เข้าถึงแรงงานข้ามชาติมากขึ้น ความรู้สึกของเราที่มีต่อแรงงานข้ามชาติก็เปลี่ยนไปในทางที่ดีมากขึ้น โดยส่วนตัวแล้วคิดว่าการให้ความรู้ต่อแรงงานข้ามชาตินั้นถือว่าเป็นสิ่งที่สำคัญมาก เพราะความรู้คือพื้นฐานของทุกสิ่ง การให้ความรู้นั้นก็เปรียบเสมือนกับการสอนให้คนจับปลา เมื่อเราสอนให้เขาจับปลาได้ ต่อไปเขาก็จะพึ่งตนเองได้ ซึ่งแตกต่างกับการที่เราซื้อปลาให้เขา เขาจะไม่รู้วิธีการดำรงชีวิตได้เอง ได้แต่รอคอยการช่วยเหลือเพียงอย่างเดียว โดยการสอนของไอซ์ในครั้งนี้ก็เปรียบเสมือนกับการสอนคนจับปลา เราสอนให้เขาอ่านออกเขียนได้ ต่อไปในภายภาคหน้าเขาก็จะสามารถช่วยเหลือตนเองได้ในระดับหนึ่ง ซึ่งดีกว่าการที่เราปล่อยให้เขารอคอยความช่วยเหลือเพียงอย่างเดียว

สุดท้ายนี้อยากจะฝากผู้อ่านทุกคนว่า “แรงงานข้ามชาตินั้น ถ้าเรามองเขาด้วยใจจริง เขาก็เป็นมนุษย์เหมือนๆกับเรา การเป็นมนุษย์นั้น ไม่สำคัญว่าคุณจะต้องเป็นคนชาติไหน เชื้อชาติใด หรือมีสีผิวแบบไหน แต่ถ้าหากคุณขึ้นชื่อว่าเป็นมนุษย์แล้ว เราก็คือผ่าพันธุ์เดียวกัน”


Vorarampar’s previous blogs: Ep. 1  |  Ep. 2 


My experience of being a Saphan Siang Youth Ambassador has changed my life and the way I see things. Before I became a volunteer in this Programme, I wanted to help migrants but I was concerned about my own safety and my parents were also worried about me. However, when I started working as a volunteer and met with migrants, I understood them more. All the fears I had had disappeared. It made me realize that I wasn’t the only one who was afraid; the migrants were afraid of me as well.

I once asked a migrant student in my class why he wanted to learn Thai. The student said “I want to be able to get around easily without having to ask anyone. I want to be able to read Thai”. That was truly inspirational for me.

Being a part of the Saphan Siang Youth Ambassador Programme has opened up many new perspectives on migrants. I got to work closely with migrants and that has changed my feelings towards migrants in a good way. Personally, I think providing education to migrants is extremely important because knowledge is the basis of everything. Providing education is like teaching someone how to fish; when they know how to fish, they will be able to depend on themselves in the future. It is, of course, different from buying someone a fish; they will not know how to live their life but they will rather wait for others to help them. My work as a teacher is like teaching migrants how to fish. I teach them to be able to read and write Thai so that in the future they can help themselves. It is better than letting them wait for someone to help them.

Lastly, here is a message for everyone: “If we truly look at migrants, we will see that they are human beings, the same as us. It doesn’t matter what nationality or race you are, or what skin color you have, what matters is that you are a human being and we are all the same.”

ใส่ความเห็น

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Connecting to %s

Google Translation

%d bloggers like this: